пятница, 15 марта 2013 г.

Модуль 10


Фасилітатор (англ. facilitator, від лат. facilis - «легкий, зручний») - це людина, що забезпечує успішну групову комунікацію. Забезпечуючи дотримання правил зустрічі, її процедури і регламенту, фасилітатор дозволяє її учасникам сконцентруватися на цілі та зміст зустрічі. Т. о., фасилітатор вирішує двояку завдання, сприяючи комфортній атмосфері і плідності обговорення. В контексте етимології терміну можна сказати, що фасилітатор - це той, хто перетворює процес комунікації в зручний і легкий для всіх її учасників. З груповий точки зору, фасилітатор - той, хто допомагає групі зрозуміти загальну мету і підтримує позитивну групову динаміку для досягнення цієї мети в процесі дискусії, не захищаючи при цьому одну з позицій або сторін. У групових тренінгах тренера, який працює в фасилитаторском стилі, нерідко визначають як диригента.

   Слово «фасилітатор» - пряме запозичення англійської facilitator - похідного від англійського дієслова «to facilitate» (з базовим значенням «бути посередником»). 
Термін «фасилітатор» широко вживається в англомовному світі, але поки що маловідомий в Росії. Наприклад, провідна міжнародна асоціація фасилітаторів (The International Association of Facilitators), існуюча з 1989 року, в даний час включає понад 1200 членів з 63 країн. З Росії в ній в даний час зареєстровано всього кілька людей. Тим не менш, фасилитаторство входить як компонент в практику будь-якого кваліфікованого тренера або провідного креативних сесій.
   Іноді терміном «фасилітатор» позначають помічника провідного круглих столів, семінарів, тренінгів, що відповідає за дотримання регламенту і циркуляцію інформаційних матеріалів. 
У парадигмі особистісно-орієнтованої педагогіки фасилітатором називають педагога, який допомагає дитині в процесі розвитку, полегшує «важку роботу зростання» (у цьому значенні термін був введений. Роджерсом). 
   Все частіше організатори використовують фасилітаторів для проведення зустрічей і інших подібних заходів. Фасилітатор - це людина, яка контролює хід зустрічі і забезпечує дотримання її правил і процедури. Це дозволяє учасникам зборів сконцентруватися на цілі та зміст зустрічі.
  Роль фасилітатора: 1) заохочення учнів до ефективного спілкування; 2) залучення учнів до дослідження, чи практичного застосування вмінь та нивичок; 3) допомога в дослідженні учніями ресурсами; 4) відслідковування процесу навчання учнів

Комментариев нет:

Отправить комментарий